Terug

Bedrijfskleding en de belastingdienst, waar moet je op letten?

Bedrijfskleding en de belastingdienst, waar moet je op letten?

Bedrijfskleding Belastingdienst

Zakelijke kleding is pas 100% aftrekbaar als het voldoet aan de strenge voorwaarden van de belastingdienst. De belastingdienst ziet niet elke zakelijke outfit als bedrijfskleding. Als de kleding aan 1 van onderstaande voorwaarden voldoet dan is het voor de belastingdienst "bedrijfskleding". Wanneer de kleding niet aan deze genoemde voorwaarden voldoet ziet de belastingdienst het verstrekken van bedrijfskleding aan medewerkers als verkapt loon. Wanneer na een controle blijkt dat niet aan deze eis is voldaan zal een naheffing volgen welke verhoogd wordt met een boete. Dit wil je natuurlijk niet dus het is belangrijk om hier goed over na te denken voordat je bedrijfskleding aanschaft.

Wanneer is bedrijfskleding aftrekbaar?

Waar moet bedrijfskleding aan voldoen om aftrekbaar te zijn voor de belastingdienst?

  • De kleding is (bijna) alleen te dragen tijdens het werk zoals een schort, koksbuis of een laboratoriumjas
  • Op de kleding zit een logo en/of beeldmerk wat tezamen een oppervlakte van ten minste 70 cm² per kledingstuk heeft. De oppervlakte kan berekend worden met een denkbeeldige rechthoek om de uiterste punten van het logo.
  • De kleding blijft achter op de werkplek, let op, dit moet je wel kunnen aantonen. De kleding moet bijvoorbeeld aantoonbaar gewassen en opgeborgen worden op de locatie.
  • De kleding is een uniform (kleding die wordt geaccosieerd met een beroepsgroep zoals politie, militairen of stewardessen, overleg met de belastingdienst of jouw kleding onder de noemer uniform valt) of een overall.
  • De kleding wordt ter beschikking gesteld omdat de Arbeidsomstandighedenwet dit voorschrijft, zoals veiligheidsschoenen. (hierbij moet wel een arboplan beschikbaar zijn waarin beschreven staat dat de kleding nodig is, de kleding wordt vooral tijdens werktijd gedragen en de medewerker hoef hierin geen eigen bijdrage te betalen)

Wij kunnen alle kleding voorzien van een logo zodat deze onder ‘bedrijfskleding’ valt voor de fiscus en dus aftrekbaar is.